ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


H διεθνής έκθεση Intersolar λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Μόναχο και θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως 29 Μαΐου και κατέλαβε 9 αίθουσες της Εκθέσεως του Μονάχου παρουσιάζοντας σειρά καινοτόμων συστημάτων. Την έκθεση επισκέφτηκαν ο υπογράφων και ο κος Ν. Γρίβας, επιστημονικός συνεργάτης του Γραφείου μας.
Η Intersolar είναι εξειδικευμένη έκθεση με επίκεντρο την ηλιακή ενέργεια και προβάλλει ένα ευρύ φάσμα υψηλής τεχνολογίας από τον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων και της ηλιοθερμικής ενέργειας.

Ο γενικός απολογισμός της Intersolar ήταν και φέτος ιδιαίτερα θετικός. Ο εκθεσιακός χώρος αυξήθηκε στα 104.000 τ.μ. (+37% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και ο αριθμός των εκθετών έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 1.417 εκθετών (+31%) εκ των οποίων το 40% προήλθε από διάφορες χώρες του κόσμου εκτός Γερμανίας. Καταμετρήθηκαν συνολικά 60.000 επισκέπτες (+18%) από 150 χώρες. Το 46,9% των επισκεπτών προήλθε από το εξωτερικό. Τα υψηλά ποσοστά των επισκεπτών και των εκθετών από το εξωτερικό υπογραμμίζουν ιδιαίτερα το διεθνή χαρακτήρα αυτής της εκθέσεως. Αναφορικά με τον αριθμό των αλλοδαπών επισκεπτών η Ιταλία κατέλαβε την πρώτη θέση ακολουθούμενη από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Η προβολή δε που δόθηκε στην Intersolar από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν εκτεταμένη. Συνολικά επισκέφτηκαν την έκθεση 613 εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εκ των οποίων οι 167 προήλθαν από το εξωτερικό.

Στην έκθεση είχαν παρουσία όλες οι μεγάλες και τεχνολογικά πρωτοπόρες εταιρείες του κλάδου, όπως π.χ. η Solarworld, η Q-Cells, η Conergy, η Sunline, η Sunways, κ.τ.λ. Οι περισσότεροι εκθέτες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία της έκθεσης παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί παγκοσμίως. Συγκεκριμένα η πληρότητα της παρουσίασης, το εύρος των προσφορών, η παρουσία των μεγαλύτερων εταιρειών και ο διεθνής χαρακτήρας που προσδίδουν εκθέτες και επισκέπτες υπογραμμίζουν τον ηγετικό ρόλο αυτής της έκθεσης. Εκθέτες και δημοσιογράφοι δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία της έκθεσης τα τελευταία χρόνια, ενώ αρκετοί επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης εξειδικευμένες επαφές με καλά ενημερωμένους επισκέπτες που είχαν σαν αποτέλεσμα κατά περίπτωση και την σύναψη συγκεκριμένων εμπορικών συμφωνιών.
Η ελληνική παρουσία εκθετών στην έκθεση Intersolar 2009 ήταν αξιοσημείωτη. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος οι κάτωθι 13 ελληνικές εταιρείες που παρουσίασαν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες της έκθεσης:
- Alumil Solar S.A
- Calpak-Cicero Hellas S.A.

- DTS Tracking Systems

- Heliosphera
- Intersolar SA
- New Photovoltaic Technologies MEPE
- Nobel Xilinakis D. & Co.
- Raycap
- Sammler Solar SΑ
- Solar Cells Hellas Group
- SOLE S.A.
- SunRise Solar Machinery
- item hellas Ltd.
Οι Έλληνες εκθέτες εκφράστηκαν στο σύνολό τους θετικά για τις συνομιλίες που είχαν με ενδιαφερόμενους και για τις εμπορικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Τόνισαν επίσης χαρακτηριστικά πως πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια προβολής εκ μέρους της Ελλάδος στη συγκεκριμένη έκθεση, προκειμένου να μπορέσει η χώρα μας να εκμεταλλευτεί αυτή τη σημαντική ευκαιρία διεθνούς προβολής ενός κλάδου, ο οποίος αποτελεί για τη χώρα μας στρατηγικό τομέα με μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Ιδιαίτερα, για προϊόντα όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ελληνικής κατασκευής, οι οποίοι ήδη εξάγονται επιτυχημένα επί σειρά ετών και προς τη Γερμανία, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της σχετικής εξαγωγικής δραστηριότητας.